ΘηλαστικάΘαλάσσια θηλαστικάΟρνιθοπανίδαΨάριαΑμφίβιαΕρπετά

Ποντικοσκίουρος

edible dormouse

Ο μυωξός (Glis glis argenteus) ή ποντικοσκίουρος αποτελεί υποείδος του κοινού είδους μυωξού, το οποίο απαντάται σε όλη την Ευρώπη και την δυτική Ασία. Η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο σημείο που τον συναντάμε. Στην Κρήτη, ο κυριότερος πληθυσμός περιορίζεται στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ έχουν αναφερθεί μυωξοί και στον Ψηλορείτη.

Οι μυωξοί ζουν σε δάση και οπωρώνες, τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά. Θα τον συναντήσετε πιο συχνά στις κουφάλες των δέντρων, τις οποίες καλύβει με χόρτα ή κλαδιά. Ωστόσο, μπορεί να τον δείτε και σε σχισμές ανάμεσα σε βράχους, σε ρίζες δέντρων ή σωρούς από φύλλα .

Το μέσο μήκος του σώματος τους (χωρίς την ουρά) φτάνει τα 14-20cm, και έχουν γκριζωπή πλάτη και κεφάλι, ενώ έχουν συνήθως κύκλους γύρω από τα μάτια. Μοιάζουν με σκίουρους, καθώς έχουν μεγάλα στρογγυλά αυτιά, μικρά μάτια, και μια φουντωτή ουρά. (11-19cm). Όπως οι σκίουροι, έχουν σκληρές πατούσες και γαμψά νύχια για να σκαρφαλώνουν εύκολα στα δέντρα

Οι μυωξοί γεννούν μια φορά το χρόνο συνήθως 4-6 μικρά. Η κύηση κρατάει 30-32 μέρες, ενώ τα μικρά απογαλακτίζονται σε 5-6 εβδομάδες και ωριμάζουν μετά από 1-2 έτη. Για να προσελκύσουν οι θηλυκές μυωξοί τα αρσενικά, τρίβουν τον ποπό τους στο έδαφος, εκπέμποντας μια χαρακτηριστική μυρωδιά που εύκολα αντιλαμβάνονται τα αρσενικά. Επίσης, κατά καιρούς, για να δηλώσουν την επιθυμία τους για ζευγάρωμα, μπορεί να κάνουν χαρακτηριστικούς ήχους που θυμίζουν σφύριγμα ή κελάιδισμα.

Οι μυωξοί βγαίνουν συνήθως το βράδυ ή στο φεγγαρόφως, αλλά δεν αποκλείεται να τους δείτε και μέρα. Είναι δεντρόβια και έχουν την ευκινησία ενός σκίουρου, κάνοντας άλματα 7-10 μέτρων! Έχει ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής, της όσφρησης και της αφής. Έχουν εδαφικές επικράτειες, που τις ορίζουν με διάφορες εκκρίσεις. Τα αρσενικά συνήθως αφήνουν τα θηλυκά μετά το ζευγάρωμα, ψάχνοντας για νέα σύντροφο. Επίσης, πέφτουν σε χειμερία νάρκη στις στοές 3-6m που σκάβουν το τέλος του καλοκαιριού. Πριν πέσουν σε νάρκη, το σώμα τους αποτελείται από 50% λίπος. Μάλιστα γι’αυτό το λόγο οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τους ποντικοσκίουρους λιχουδιές και τα εξέτρεφαν σε κλουβιά.

Οι μυωξοί είναι παμφάγοι. Τρέφεται κυρίως με φύλλα, σπόρους, βλαστούς, καρύδια, βελανίδια, και γενικά όλα τα μαλακά φρούτα. Τρώνε έντομα κατά καιρούς και σπάνια μικρά πτηνά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση