Γεωλογικοί Σχηματισμοί

Η Κρήτη είναι γεμάτη από καρστικές μορφές και γεωλογικούς σχηματισμούς. Αυτή εδώ η κατηγορία φιλοξενεί τα μέρη εκείνα που παρουσιάζουν έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον και αξίζει να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Ορεινή Έρημος στα Λευκά Όρη

Ορεινή Έρημος στα Λευκά Όρη, Χανιά, Κρήτη

Η Ορεινή Έρημος είναι ίσως το ομορφότερο και το πιο μυστηριώδες τοπίο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα και μοναδικό σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Η Ορεινή Έρημος είναι η περιοχή πάνω από τα 2000m υψόμετρο στην καρδιά των Λευκών Ορέων όπου δημιουργείται ένα σεληνιακό υψίπεδο με δεκάδες κορυφές που μοιάζουν με κώνους, τους λεγόμενους Σωρούς. Η ψηλότερη κορφή των Λευκών Ορέων είναι οι Πάχνες (2453m)

Περισσότερα...

Βουλισμένο Αλώνι

Βουλισμένο Αλώνι, Ηράκλειο, ΚρήτηΤο Βουλισμένο Αλώνι βρίσκεται περίπου 15km δυτικά του Ηρακλείου, δίπλα στην παλιά Εθνική Οδό που οδηγούσε από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και κοντά στο χωριό Μάραθος. Αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα γεωλογικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο βύθισμα (καρστική δολίνη) με κυκλικό σχήμα, η οποία έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. Η μέγιστη διάμετρος του βυθίσματος φτάνει τα 90m, ενώ το βάθος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από 15 έως και 50 μέτρα!

Περισσότερα...

Κομολίθοι Ποταμίδας

Κομολίθοι, Ποταμίδα, ΧανιάΟι Κομολίθοι (ή Κωμολίθοι) είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα τοπία που υπάρχουν στην Κρήτη. Τους συναντάμε στο χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στην κοιλάδα του Τυφλού ποταμού, περίπου 35km δυτικά των Χανίων. Πρόκειται για ξεχωριστούς λόφους που αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες κωνικές μορφές. Το τοπίο θυμίζει Καππαδοκία και παρόμοιό του συναντάμε μόνο στο Κουφονήσι Σητείας και στη περιοχή του Άσπρουλα.

Περισσότερα...

Κουρτσά Χώνου

Οι βραχογλυφές στα Κουρτσά, Χώνος Μυλοποτάμου

Στην περιοχή Κουρτσά λίγο έξω από το χωριουδάκι Χώνος Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο συναντάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπία της Κρήτης. Πρόκειται για μία ολόκληρη πλαγιά βουνού με εντυπωσιακά βράχια με απίστευτες βραχογλυφές στην επιφάνειά τους.

Περισσότερα...

Βραχογλυφές Γαλιάς

Βραχογλυφές Γαλιάς, Οροπέδιο Στρούμπουλα, Ηράκλειο

Από το χωριό Αστυράκι Μαλεβυζίου Ηρακλείου φεύγει ένας χωματόδρομος ο οποίος αφού περάσει όμορφες εξοχές φτάνει στο γόνιμο οροπέδιο Βακλιάς. Λίγο μετά το Βακλιά και πριν συναντήσουμε το οροπέδιο του Στρούμπουλα φτάνουμε στην τοποθεσία Γαλιά.

Περισσότερα...

Ο Βότυρος και της Γριάς οι Πίτες

Της Γριάς οι Πίτες, Αγία Βαρβάρα, Ηράκλειο

Κοντά στην Αγία Βαρβάρα, στην τοποθεσία Πλακωτά Χαράκια, συναντάμε μερικούς πολύ ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς, που θυμίζουν στρογγυλές πίτες ή χάμπουργκερ. Μάλιστα οι ντόπιοι τις ονομάζουν Της Γριάς οι Πίτες ή Της Γριάς τα Τυριά. Παραδίπλα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κάθετος βράχος, ο Βότυρος, στην κορυφή του οποίου συνήθως κυματίζει μια Ελληνική σημαία.

Περισσότερα...

Καβαλάρης, Άγιος Θωμάς

Πάνω από το χωριό του Αγίου Θωμά στέκεται σαν από θαύμα ένας τεράστιος βράχος, που ισορροπεί πάνω σε δύο άλλους, απειλώντας τα σπίτια που βρίσκονται από κάτω. Οι ντόπιοι τον ονομάζουν Καβαλάρη και το συνδέουν με τον Άγιο Γεώργιο, η εκκλησία του οποίου βρίσκεται κοντά.

Περισσότερα...

Πτυχώσεις Αποπλύστρας

Οι πτυχώσεις των βράχων στην Αποπλύστρα, ανάμεσα στον οικισμό του Αγίου Παύλου και τους Αμμόλοφους, είναι εντυπωσιακά πολύχρωμες και έχουν προταθεί για να ενταχθούν στα διατηρητέα φυσικά της Ελλάδας.

Περισσότερα...

Βράχος Τρυπητής, Σκινάρια

Κοντά στα Σκινάρια, στο δρόμο που οδηγεί για την παραλία, θα δείτε μια περίεργη σπηλιά στα αριστερά σας με κυλινδρικό σχήμα, που διαπερνάει έναν βράχο. Η σπηλιά λέγεται Τρυπητή και μέσα φωλιάζουν περιστέρια.

Περισσότερα...