Οροπέδιο Ανώπολης Σφακίων

lassithi0

Το Οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται στην περιοχή των Σφακίων και πιο συγκεκριμένα 13km δυτικά της Χώρας Σφακίων. Είναι ένα μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται μέσα στα άγρια βουνά των Σφακίων, μέσα στην πιο δύσβατη επαρχία της Ευρώπης.

Το οροπέδιο είναι πολύ εύφορο και εξακολουθεί να τρέφει τους κατοίκους του κεφαλοχωρίου της Ανώπολης, που βρίσκεται εδώ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός ασφάλτινου φιδίσιου δρόμου 12km που ανεβαίνει τα απότομα βουνά από την Χώρα Σφακίων. Το τοπίο με τα επιβλητικά Λευκά Όρη και τα μονοπάτια που ανεβαίνουν ως την αλπική ζώνη (πάνω από 2000m υψόμετρο), σε αντίθεση με την ηρεμία του οροπεδίου, προκαλεί δέος σε όλους τους επισκέπτες. Αξίζει να ανακαλύψετε την αυθεντική Κρήτη μέσα από μια επίσκεψη στην Ανώπολη. Επίσης, αξιοθέατο αποτελούν ακόμη και οι καλοσυνάτοι παραδοσιακοί Σφακιανοί, ενώ η γιορτή της γραβιέρας το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δείτε ένα γνήσιο Κρητικό γλέντι.

Στα δυτικά το οροπέδιο σχίζεται από το άγριο φαράγγι της Αράδαινας, το οποίο καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα ή Διαλισκάρι. Από την άλλη μεριά του φαραγγιού σχηματίζεται το μικρότερο οροπέδιο της Αράδαινας, στο οποίο οδηγεί μια σιδερένια γέφυρα που διασχίζει το φαράγγι. Από τη γέφυρα αυτή εκτελούνται οργανωμένα άλματα με σχοινί bungee, καθώς το ύψος της γέφυρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ύψος για άλματα στην Ευρώπη μετά το φράγμα Verzasca στην Ελβετία.

anopolis

Ιστορία περιοχής

Στη θέση του σημερινού χωριού της Ανώπολης ήταν χτισμένη η αρχαία Ανώπολη, λιμάνι της οποίας ήταν η Κατώπολη ή Φοίνικας, που σήμερα βρίσκεται στο Λουτρό. Η Ανώπολη ήταν ανεξάρτητη πόλη και είχε δικό της νόμισμα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν ακμαία, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές εκκλησίες της εποχής. Αργότερα, κατά την Τουρκοκρατία η Ανώπολη, όπως όλη η επαρχία των Σφακίων, λόγω του έντονου ορεινού ανάγλυφου, δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Τα Σφακιά γέννησαν μεγάλους αντάρτες και επαναστάτες και πολλές φορές τα τέκνα της γνώρισαν τη σκληρότητα των κατακτητών. Ο πιο γνωστός ήρωας της Ανώπολης ήταν ο Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος). Ο Δασκαλογιάννης, πασίγνωστος σε όλη την Κρήτη, πραγματοποίησε μια από τις σημαντικότερες απόπειρες για Κρητική Επανάσταση το 1770, αλλά οι Τούρκοι την κατέπνιξαν και τον έγδαραν ζωντανό.

Χάρτης

Φωτογραφίες

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση