Οροπέδια και Πεδιάδες

ImageSlideShow requires Javascript
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Η Κρήτη είναι γεμάτη οροσειρές, ανάμεσα στις οποίες σχηματίζονται εύφορες πεδιάδες αλλά και οροπέδια. Το μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδος, το γαλήνιο Οροπέδιο Λασιθίου ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές των Δικταίων Ορέων και σε μικρότερα οροπέδια. Το Οροπέδιο του Ομαλού, στα Λευκά Όρη, στην πιο ορεινή περιοχή της Κρήτης, τροφοδοτεί τα φαράγγια των Σφακίων. Ο Ψηλορείτης δεν θα μπορούσε να μην έχει οροπέδια, καθώς η Νίδα και ο Στρούμπουλας σχηματίζονται πάνω στα βουνά του. Η μεγαλύτερη πεδιάδα της Κρήτης είναι αυτή της Μεσαράς, που βρίσκεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Μικρότερες πεδιάδες υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Οροπέδιο Λασιθίου

lassithi0Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο οροπέδιο της Κρήτης και βρίσκεται περιτριγυρισμένο από τα ψηλά βουνά του Όρους Δίκτη και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Δίας και ζευγάρωσε αργότερα με την Ευρώπη. Επίσης, εδώ έλαβε μέρος μια από τις σφοδρότερες μάχες της Ελληνικής Ιστορίας, η Γιγαντομαχία του Λασιθίου, προς τιμήν της οποίας ο τότε Νομός Σητείας μετονομάστηκε σε Νομό Λασιθίου.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Ομαλού

omalos0Το Οροπέδιο του Ομαλού βρίσκεται 38km νότια της πόλης των Χανίων περιτριγυρισμένο από τις υψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων. Ο πολυτραγουδισμένος Ομαλός είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που διασχίζει το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Νίδας

messara0Το οροπέδιο της Νίδας είναι το ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης με ένα μέσο υψόμετρο στα 1360 μέτρα, στην καρδιά του Ψηλορείτη (Ίδη). Οι κορυφές των τριγύρω βουνών είναι χιονισμένες έως τις αρχές του καλοκαιριού, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο. Από τις μικρές ρεματιές που ξεκινούν ή καταλήγουν στο οροπέδιο, μπορεί κανείς να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Ψηλορείτη, να κατηφορίσει στο Δάσος του Ρούβα, ή να θαυμάσει, από το φυσικό μπαλκόνι, τον κάμπο της Μεσαράς.

Περισσότερα...

Πεδιάδα Μεσαράς

messara0Η πεδιάδα της Μεσαράς είναι η μεγαλύτερη της Κρήτης, αποτελώντας το σημαντικότερο σιτοβολώνα της εδώ και αιώνες. Σημαντικότερα αξιοθέατα είναι τα μινωϊκά παλάτια στη Φαιστό, στο Κομμό και η Ρωμαϊκή Γόρτυνα, τα διάσημα για τους χίπις Μάταλα, και σίγουρα όλη η έκταση των άγριων Αστερουσίων Όρεων, όπου θα καταλάβετε τι σημαίνει αυθεντική Κρήτη.

Περισσότερα...

Κοιλάδα Αμαρίου

Κοιλάδα ΑμαρίουΗ κοιλάδα του Αμαρίου σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κέδρος και στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 400-500m και έχει μήκος 25km. Είναι το φυσικό πέρασμα από το βόρειο Ρέθυμνο προς τον Νότο και τη Μεσαρά. Γι’ αυτή την κεντρική του θέση, υπήρξε θέατρο ιστορικών γεγονότων, κυρίως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Γιους Κάμπος

giouskambos0Το Οροπέδιο Γιους Κάμπος βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου και αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Κρήτη. Άγνωστο σε όλους τους κοινούς θνητούς, το οροπέδιο αποτελεί παράδεισο για τους επιστήμονες καθώς εδώ φύεται το ενδημικό είδος μιας πανέμορφης κόκκινης τουλίπας.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Ανώπολης Σφακίων

lassithi0Το οροπέδιο της Ανώπολης βρίσκεται στα Σφακιά, στις νότιες ορεινές περιοχές των Λευκών Όρεων. Είναι ένα μικρό οροπέδιο, αρκετά εύφορο, με μεγάλη ιστορία και απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Εδώ γεννήθηκε ο θρυλικός Δασκαλογιάννης και ήκμασε η αρχαία Ανώπολη. Επίσης, από εδώ ξεκινούν πολλά μονοπάτια για τα Λευκά Όρη, το φαράγγι της Αράδαινας και άλλα φαράγγια.

Περισσότερα...

Οροπέδια Ταύρης και Νιάτου

tavriΤα Οροπέδια της Ταύρης και του Νιάτου βρίσκονται πολύ κοντά στο οροπέδιο του Ασκύφου. Είναι δύο παρθένα μέρη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, στην σκιά του Κάστρου, μιας από τις πολλές πανύψηλες κορυφές των Λευκών Όρεων.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Κράπης

Krapi Plateau, Sfakia

Στη βόρεια πλευρά των Λευκών Όρεων ακριβώς εκεί που τελειώνει ο Αποκόρωνας και αρχίζουν τα Σφακιά βρίσκεται το μικρό οροπέδιο της Κράπης. Πάνω ακριβώς από την Κράπη ξεκινά ο περίφημος Λαγγός του Κατρέ που είναι ο φυσικός δρόμος για να προσεγγίσει κάποιος το οροπέδιο του Ασκύφου και την επαρχία Σφακίων.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Ασκύφου

askifou0

Το Οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται στο μέσο του δρόμου που συνδέει τις Βρύσες με τα Σφακιά Χανίων. Το σκηνικό είναι έντονα ορεινό, με τα Λευκά Όρη να περιτριγυρίζουν τον ήρεμο κάμπο. Αξίζει να κάνετε βόλτα στα τριγύρω βουνά, να δείτε τα δύο κάστρα στο Γωνί και το μικρό πολεμικό μουσείο στις Καρές.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Μανικά

Οροπέδιο Μανικά, Σφακιά

Το οροπέδιο του Μανικά βρίσκεται στην επαρχία Σφακίων, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Σήμερα ο οικισμός Μανικάς, από όπου παίρνει το όνομα του, έχει εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιείται από τους βοσκούς της περιοχής. Στο οροπέδιο βρίσκεται το όμορφο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Μανώλη (εορτ. 21 Αυγούστου).

Περισσότερα...

Οροπέδιο Καλλικράτη

Οροπέδιο Καλλικράτη, ΣφακιάΈνα μικρό οροπέδιο με σκαρφαλωμένο στα Λευκά Όρη και με το ομώνυμο χωριό με την παλιά εκκλησία της Παναγιάς. Στο έρημο πλέον χωριό δε ζει κανείς, παρά κάποιοι κτηνοτρόφοι και οι κατσίκες τους! Από εδώ ξεκινάει το πανέμορφο φαράγγι του Καλλικράτη ως το χωριό Πατσιανός.

 

Περισσότερα...

Οροπέδιο Βόθωνα

VothonasΟ Βόθωνας είναι ένα πολύ μικρό οροπέδιο που βρίσκεται 40km νοτιοανατολικά των Χανίων, κοντά στο χωριό Βαφές. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του χωριού Βαφές, μέσω βατού χωματόδρομου. Το τοπίο των γύρω βουνών είναι εκπληκτικό, με τα επιβλητικά Λευκά Όρη στο φόντο και τις ακτές της Γεωργιούπολη στα βόρεια.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Καθαρό

Το οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται κοντά στην Κριτσά Αγίου Νικολάου, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Είναι το υψηλότερο οροπέδιο της Δίκτης και τα νερά του τροφοδούν το Οροπέδιο Λασιθίου μέσω του φαραγγιού του Χαυγά. Επίσης, εδώ έχουν βρεθεί απολιθώματα από ελέφαντες και ιπποπόταμους και το μέρος έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από τους παλαιοντολόγους.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Λιμνάκαρο

limnakaro0Το Λιμνάκαρο είναι ένα μικρό οροπέδιο δίπλα στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο περιτριγυρίζεται από τα πανύψηλα βουνά της Δίκτης, με υψηλότερη την κορυφή του Λαζάρου. Στο Οροπέδιο έχουν κριστεί λίγες εξοχικές κατοικίες κατοίκων του Αγίου Γεωργίου Λασιθίου, καλλιεργούνται καρυδιές, ενώ οι διανοίξεις δρόμων έχουν κάνει το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος πολύ γνωστό και προσβάσιμο.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Νήσιμου

giouskambos0

Το μικρό Οροπέδιο του Νήσιμου είναι ένα από τα πιο γνήσια Κρητικά τοπία, το οποίο αξίζει να δείτε όταν επισκεφτείτε το Οροπέδιο Λασιθίου. Μικρός, άγονος και περιτριγυρισμένος από γυμνά βουνά, ο Νήσιμος είναι ένα έντονα απόκοσμο τοπίο. Επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, της Αγίας Αριάδνης και τον μινωϊκό οικισμό στον λόφο Καρφί.

Περισσότερα...

Μικρός Ομαλός Βιάννου

limnakaro0Το οροπέδιο του Ομαλού Ηρακλείου, βρίσκεται κοντά στη Βιάννο. Είναι γενικά άγνωστο και πολλοί το συγχέουν με τον Ομαλό Χανίων, γι’αυτό ονομάζεται και Μικρός Ομαλός. Εδώ η φύση είναι ανέγγιχτη και η ηρεμία του τοπίου σκεπάζει όλη την περιοχή. Ο Ομαλός είναι ιδανικός για μονοήμερες εξορμήσεις όταν αισθανθείτε ότι οι μπαταρίες σας θέλουν φόρτισμα!

Περισσότερα...

Οροπέδιο Εργάνου

Οροπέδιο Εργάνου, Λασίθι, ΚρήτηΤο μικρό οροπέδιο της Εργάνου βρίσκεται σε υψόμετρο 950m στις νότιες πλαγιές της Δίκτης και παίρνει το όνομα του από την αρχαία πόλη Έργανο που ήταν κτισμένη στον παρακείμενο λόφο Κεφάλι.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Λαπάθου

lapathosΤο Οροπέδιο της Λαπάθου βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Όρους Δίκτη, κοντά στο όμορφο δάσος του Σελάκανου. Είναι ένα όμορφο μικρό οροπέδιο, στο οποίο μπορείτε να έρθετε μέσω βατού χωματόδρομου από το Σελάκανο.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Θρυπτής

thripti0Το οροπέδιο της Θρυπτής βρίσκεται σε υψόμετρο 850m, κοντά στην Παχειά Άμμο του Λασιθίου. Το ομώνυμο χωριό της Θρυπτής, που ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλάει, οι καταπράσινες πεζούλες και το μοναδικό πευκόδασος στα Σητειακά βουνά, θα σας μείνουν αξέχαστα.

Περισσότερα...

Οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων

thripti0Το Οροπέδιο των Αρμενοχανδράδων βρίσκεται 23km νότια της Σητείας, στον δρόμο που οδηγεί στον Ξερόκαμπο μέσω της Ζίρου. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει εδώ πριν πολλά χρόνια, με τα εγκαταλελειμένα χωριά, τα καταπράσινα περβόλια με τους ανεμόμυλους και τα γραφικά χωριά να κάνουν το τοπίο μοναδικό.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Λιβάδι Κρουσώνα

lassithi0Το Λιβάδι Κρουσώνα βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, πάνω στο αρχαίο μονοπάτι που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Μινωΐτες για να επισκεφτούν την ιερή πηγή της Ζώμινθου και το Ιδαίον Άντρο. Οι χιλιάδες αχλαδιές και μηλιές, οι πετρόκτιστες αγροτουριστικές μονάδες, οι γραφικές εκκλησίες και οι άγριες κορφές του Ψηλορείτη συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Εβδόμου στις Γωνιές

Οροπέδιο Εβδόμου στις ΓωνιέςΤο οροπέδιο του Εβδόμου Βρίσκεται 3km νοτιοανατολικά του χωριού Γωνιές, σε υψόμετρο 780m. Το οροπέδιο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μικρότερα οροπέδια, τον Κάτω και τον Πάνω Λάκκο. Το όνομα Έβδομος λέγεται ότι αποτελεί παραφθορά του Εύοσμος, ίσως λόγω των πολλών λουλουδιών την άνοιξη.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Βρoμώνερου

giouskambos0Το Οροπέδιο του Βρομωνερού βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, ακριβώς κάτω από το αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Είναι ένα μικρό πλάτωμα ανάμεσα στα άγρια βουνά, το οποίο είναι καταπράσινο από πυκνό πρινόδασος. Το πρινόδασος είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα στην Κρήτη και αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για μια ημερήσια εκδρομή κοντά στο Ηράκλειο.

Περισσότερα...

Οροπέδιο Στρούμπουλα

Το οροπέδιο του Στρούμπουλα  βρίσκεται στα νότια της ομώνυμης μακρόστενης οροσειράς, που από την πόλη του Ηρακλείου μοιάζει με κώνο ηφαιστείου. Το μακρόστενο οροπέδιο σχηματίζεται πάνω σε πετρώματα Τρίπολης και είναι σχετικά φτωχό από βλάστηση, εκτός από λιγοστούς πρίνους και πουρνάρια (Quercus coccifera).

Περισσότερα...