Φαράγγι Σαμαριάς

(7 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης και επίσης και το πιο διάσημο. Χιλιάδες τουρίστες το καταβαίνουν με τα πόδια καθημερινά το καλοκαίρι. Για πολλούς, αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 4-7 ώρες, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Αρχή Φαραγγιου ΣαμαριάςΑρχικά κατηφορίζουμε από το Ξυλόσκαλο ως την κοίτη του φαραγγιούΒρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Δημιουργήθηκε από ένα μικρό ποτάμι που ρέει ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Βουνό Βολακιάς. Υπάρχουν πολλά άλλα φαράγγια στη Σαμαριά, κάθετα στο κυρίως φαράγγι αλλά είναι κυρίως τεχνικά (απαιτούν σκοινιά για canyoning).

Πηγή μέσα στο ΦαράγγιΣε πολλά σημεία ξεδιψάμε από τις πηγές με το δροσερό νερόΗ απόσταση των 18 χλμ αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα, το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι 13 χλμ, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε άλλα 3 χλμ ως την Αγία Ρουμέλη από την έξοδο του Δρυμού, κάνοντας την συνολική διαδρομή 16 χλμ..

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες, όπου οι πλευρές του φαραγγιού έρχονται σε απόσταση μόλις 4μ., ενώ έχουν ύψος 500μ..

Ο Άγιος Νικόλαος στο Φαράγγι της ΣαμαριάςΟ Άγιος ΝικόλαοςΤο φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως ως καταφύγιο για τα σπάνια κρι-κρι (Κρητικός αίγαγρος), το οποίο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πάρκο και στο νησί Θοδωρού απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή, καθώς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και πουλιών.

Ο Κρητικός Αίγαγρος (κρι κρι)Ο πιο διάσημος κάτοικος του φαραγγιού: ο Κρητικός Αίγαγρος (κρι κρι)Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία.

Το έρημο σήμερα χωριό της ΣαμαριάςΤο έρημο σήμερα χωριό της ΣαμαριάςΈνας σκοπός για πολλούς από τους επισκέπτες της Κρήτης είναι να κατέβουν το φαράγγι από το οροπέδιο του Ομαλού ως την Αγία Ρουμέλη στο Λιβυκό πέλαγος, από την οποία οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρας Σφακίων και να πάρει το λεωφορείο της επιστροφής στα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 4-7 ώρες και μπορεί να είναι επίπονη, ιδίως το καλοκαίρι.

Πότε να έρθετε

Πορεία μέσα στο ΦαράγγιΠορεία μέσα στο ΦαράγγιΤο πρόβλημα της Σαμαριάς είναι τα μεγάλα πλήθη που περνούν το φαράγγι. Έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Κρήτη και υπάρχουν μέχρι και 3.000 επισκέπτες την ημέρα στις υψηλές περιόδους. Εάν έχετε την κακή τύχη να διαλέξετε μία από εκείνες τις ημέρες, η προσπάθεια θα είναι αρκετά επίπονη. Αν ωστόσο ξεκινήσετε την αυγή (πριν από την άφιξη των τουριστικών πούλμαν) θα σας δώσει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μείνετε σε ένα φτηνό και καλό δωμάτιο στον Ομαλό.

Τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία φτάνουν περίπου στις 07:30 π.μ. και από τότε αρχίζει μια αδιάκοπη ροή λεωφορείων μέχρι περίπου τις 11:00 π.μ..

Το μοναδικό μεταφορικό μέσο στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών ΟρέωνΓαϊδουράκια: το μοναδικό μεταφορικό μέσο στη ΣαμαριάΜπορείτε επίσης να αρχίσετε το περπάτημα μετά τις 12.00, καθώς δεν θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να περάσετε τη νύχτα στην Αγία Ρουμέλη, διότι το τελευταίο πλοίο για Χώρα Σφακίων θα έχει σαλπάρει όταν φτάσετε εκεί. Ωστόσο, σας συνιστούμε να το κάνετε, δεδομένου ότι η διαμονή στην Αγία Ρουμέλη είναι αρκετά φθηνή και οι παραλίες τριγύρω είναι μαγευτικές.

Γεωλογικοί Σχηματισμοί στο Φαράγγι της ΣαμαριάςΠανέμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοίΌσον αφορά ποια εποχή του έτους είναι καλύτερα για να περάσετε το φαράγγι, σαφώς αυτή είναι η άνοιξη: ο καιρός είναι δροσερός ακόμα, η βλάστηση είναι στα καλύτερα της και το ποτάμι έχει πολύ νερό. Η χειρότερη στιγμή είναι στη μέση του καλοκαιριού, ειδικά κατά τη διάρκεια κάποιου καύσωνα.

Πώς να έρθετε

Ο Γκίγκιλος πάνω από το φαράγγιΟ Γκίγκιλος πάνω από το φαράγγιΣχεδόν όλα τα τουριστικά πρακτορεία στην Κρήτη παρέχουν οργανωμένες εκδρομές στο φαράγγι. Σε αυτά τα πακέτα συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά με λεωφορείο από το ξενοδοχείο σας ως στην είσοδο (κοντά στο χωριό Ομαλός), και το λεωφορείο που θα σας περιμένει όταν αποβιβαστείτε από το πλοίο στη Χώρα Σφακίων για να γυρίσετε πίσω. Αν είστε μόνοι σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη εκδρομή μετ' επιστροφής από τα Χανιά ή από τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα. Σημειώστε ότι τα πρωινά λεωφορεία από τη Σούγια και την Παλαιόχωρα δεν λειτουργούν τις Κυριακές, και φροντίστε να βεβαιωθείτε για τα ακριβή δρομολόγια. Το καράβι φεύγει από την Αγία Ρουμέλη για τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) και για Σούγια/Παλαιόχωρα (δυτικά) το απόγευμα.

Υπάρχει επίσης ένας «εύκολος τρόπος» για να δείτε το φαράγγι.Από την Αγία Ρουμέλη περπατήστε ανάποδα ως τις Πόρτες (περίπου μια ώρα από εύκολο έδαφος) και μετά επιστρέψτε πίσω. Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε μια ιδέα για το φαράγγι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκτάτε σφαιρική άποψη.

Η πορεία από το Ξυλόσκαλο

Στις ΣιδερόπορτεςΣτις ΣιδερόπορτεςΗ κατάβαση του φαραγγιού ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο κοντά στον Ομαλό, όπου έχει και ένα περίπτερο στο οποίο θα χρειαστεί να πληρώσουμε για την είσοδο μας.. Το μονοπάτι είναι δασωμένο, φαρδύ, ευδιάκριτο και στην αρχή κατεβαίνει απότομα. Συναντάμε πόσιμο νερό από χτιστές βρύσες σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το ίδιο συχνά συναντάμε και τουαλέτες. Σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, περίπου στα 300μ. υψόμετρο, αφού πρώτα περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στη Σαμαριά υπάρχουν παλιά κτίσματα, δέντρα που προσφέρουν άφθονο ίσκιο, νερό και με λίγο ψάξιμο συναντά κανείς και αγριοκάτσικα. Από εδώ και μετά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο ξερό με λιγότερη βλάστηση και με την κλίση πολύ πιο ήπια. Μια ώρα αργότερα συναντάμε ποταμάκι που μας ακολουθεί για λίγη ώρα. Το περνάμε που και που πάνω από ξύλινες γέφυρες. Μετά από ακόμα 60΄περίπου συναντάμε τις χαρακτηριστικές Πόρτες που είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ψηλούς κάθετους βράχους. Βγαίνουμε στην παλιά Αγία Ρούμελη και με άσφαλτο πλέον καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη. Η παλιά Αγία Ρουμέλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενο αιώνα μετά από μια καταστροφική πλημμύρα, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στην έξοδο του φαραγγιού.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση