Φαράγγι Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης και επίσης και το πιο διάσημο. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια καθημερινά το καλοκαίρι. Για πολλούς, αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 4-7 ώρες, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Το φαράγγι βρίσκεται στη Νότια πλευρά του Νομού Χανίων, στη μεγαλύτερη ακατοίκητη περιοχή της Ευρώπης, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς στα Σφακιά. Δημιουργήθηκε από ένα μικρό ποτάμι που ρέει ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Όρος Βολακιάς. Υπάρχουν πολλά άλλα φαράγγια κάθετα στη Σαμαριά, τα περισσότερα από τα οποία απαιτούν εξοπλισμό για canyoning.

Αν και λέγεται ότι το φαράγγι είναι 18 χιλιόμετρα μακρύ, η απόσταση αυτή αφορά στην πραγματικότητα την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα, το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.222 μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη. Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι 13 χιλιόμετρα μακριά, αλλά θα πρέπει να περπατήσετε άλλα τρία χιλιόμετρα ως την Αγία Ρουμέλη από την έξοδο του Δρυμού, κάνοντας την συνολική διαδρομή 16 χιλιόμετρα.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Σιδερόπορτες, όπου οι πλευρές του φαραγγιού έρχονται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων, ενώ έχουν ύψος περίπου 500μ.

TiltViewer requires JavaScript and the latest Flash player. Get Flash here.

Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως ως καταφύγιο για τα σπάνια αγρίμια (κρητικός αίγαγρος), τα οποία περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στον δρυμό και σε κάποια νησάκια γύρω από την Κρήτη (κυρίως στο νησί Θοδωρού απέναντι από την Αγία Μαρίνα). Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή, καθώς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και πουλιών.

Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία.

Ένας αυτοσκοπός για πολλούς από τους επισκέπτες της Κρήτης είναι να κατέβουν το φαράγγι από το οροπέδιο του Ομαλού ως την Αγία Ρουμέλη στο Λιβυκό πέλαγος, από την οποία παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρα Σφακίων και από εκεί, το λεωφορείο της επιστροφής στα Χανιά. Η πορεία στο φαράγγι διαρκεί 4-7 ώρες και μπορεί να είναι επίπονη στη ζέστη, ιδίως το καλοκαίρι, γι'αυτό πρέπει να ξεκινήσετε χαράματα.

Πότε να έρθετε

Το πρόβλημα της Σαμαριάς είναι τα μεγάλα πλήθη που περνούν το φαράγγι. Έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Κρήτη και υπάρχουν μέχρι και 3.000 επισκέπτες την ημέρα στις υψηλές περιόδους. Εάν έχετε την κακή τύχη να διαλέξετε μία από εκείνες τις ημέρες, η προσπάθεια θα είναι αρκετά επίπονη. Αν ωστόσο ξεκινήσετε την αυγή (πριν από την άφιξη των τουριστικών πούλμαν) θα σας δώσει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μείνετε σε ένα φτηνό και καλό δωμάτιο στον Ομαλό.

Τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία φτάνουν περίπου στις 7:30 π.μ. και από τότε αρχίζει μια αδιάκοπη ροή λεωφορείων μέχρι περίπου τις 11:00 π.μ..

Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το περπάτημα μετά τις 12:00, καθώς δεν θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να περάσετε τη νύχτα στην Αγία Ρουμέλη, διότι το τελευταίο πλοίο για Χώρα Σφακίων θα έχει σαλπάρει όταν φτάσετε εκεί, ενώ θα σας πιάσει και η ζέστη. Ωστόσο, σας συνιστούμε να το κάνετε, δεδομένου ότι η διαμονή στην Αγία Ρουμέλη είναι αρκετά φθηνή και η παραλίες τριγύρω είναι μαγευτικές.

Όσον αφορά ποια εποχή του έτους είναι καλύτερα για να περάσετε το φαράγγι, σαφώς αυτή είναι η άνοιξη: ο καιρός είναι δροσερός ακόμα και η βλάστηση είναι στα καλύτερα της. Η χειρότερη στιγμή είναι στη μέση του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια καύσωνα. Καλύτερα να την αποφύγετε τότε και να έρθετε σε μια καλύτερη στιγμή.

Πώς να έρθετε

Σχεδόν όλα τα τουριστικά πρακτορεία στην Κρήτη παρέχουν οργανωμένες εκδρομές στο φαράγγι. Σε αυτά τα πακέτα συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά με λεωφορείο από το ξενοδοχείο σας ως στην είσοδο (κοντά στο χωριό Ομαλός), και το λεωφορείο που θα σας περιμένει όταν αποβιβαστείτε από το πλοίο στη Χώρα Σφακίων για να γυρίσετε πίσω. Αν είστε μόνοι σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη εκδρομή μετ' επιστροφής από τα Χανιά ή από τη Σούγια ή την Παλαιόχωρα. Φροντίστε να βεβαιωθείτε για τα ακριβή δρομολόγια λεωφορείων και πλοίων. Το καράβι φεύγει από την Αγία Ρουμέλη για τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) και για Σούγια/Παλαιόχωρα (δυτικά) το απόγευμα.

Υπάρχει επίσης ένα «εύκολος τρόπος»  για δείτε το φαράγγι - από την Αγία Ρουμέλη περπατήστε ανάποδα ως τις Σιδερόπορτες (περίπου μια ώρα από εύκολο έδαφος) και μετά επιστρέψτε πίσω.

Η πορεία από το Ξυλόσκαλο

Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο κοντά στον Ομαλό, όπου έχει και ένα περίπτερο στην είσοδο με την είσοδος να είναι στα 5 Ευρώ (έτος 2010). Το μονοπάτι είναι δασωμένο, φαρδύ, ευδιάκριτο και στην αρχή κατεβαίνει απότομα. Συναντάμε πόσιμο νερό από χτιστές βρύσες σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το ίδιο συχνά συναντάμε και τουαλέτες. Σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, περίπου στα 300μ. υψόμετρο, αφού πρώτα περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στη Σαμαριά υπάρχουν παλιά κτίσματα, δέντρα που προσφέρουν άφθονο ίσκιο, νερό και με λίγο ψάξιμο συναντά κανείς και αγριοκάτσικα. Από εδώ και μετά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο ξερό με λιγότερη βλάστηση και με την κλίση πολύ πιο ήπια. Μια ώρα αργότερα συναντάμε ποταμάκι που μας ακολουθεί για λίγη ώρα. Το περνάμε που και που πάνω από ξύλινες γέφυρες. Μετά από ακόμα μια ώρα συναντάμε τις χαρακτηριστικές πόρτες που είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ψηλούς κάθετους βράχους. Βγαίνουμε στην παλιά Αγία Ρούμελη και με άσφαλτο πλέον καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη. Η παλιά Αγία Ρουμέλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενο αιώνα μετά από μια καταστροφική πλημμύρα, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στην έξοδο του φαραγγιού.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση